Gündem

İstanbul’da yeni dönem! Eminönü’ne girişler artık fiyatlı olacak

İstanbul’da nüfus yoğunluğunun artmasıyla birlikte, şehrin sürdürülebilir kentsel ulaşımını hedefleyen önemli bir proje hayata geçirilmeye hazırlanıyor. “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı” (SKUP) kapsamında Emiönü’nde başlatılacak olan bir pilot uygulama ile trafik yoğunluğunun 2030 yılına kadar yüzde 10,1 azaltılması hedefleniyor.

Bu yenilikçi plan, Türkiye’nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olarak tanıtıldı. Planın ayrıntıları arasında, merkezi bölgelerde araba kullanımını azaltmayı ve hava kirliliğini düşük salım bölgeleri ile kontrol altına almayı amaçlayan düzenlemeler, deniz ulaşım ağının geliştirilmesi, otobüs öncelikli şerit uygulamaları bulunuyor.

Özel araç kullanıcıları için uygulanacak olan “tıkanıklık fiyatlandırması” ile belirli bölgelere giriş karşılığında ek bir ücret ödeme zorunluluğu getirilecek. Sistemin pilot uygulaması, İstanbul’un tarihi ve merkezi bölgesi olan Eminönü’nde hayata geçirilecek.

Düşük Karbona Geçiş teması altında ise kentin ulaşım sistemini çevre dostu hale getirme ve sera gazı salımlarını azaltma hedefleniyor. Bu kapsamda planlanan “Düşük Salım Bölgeleri” (DSB) uygulaması, standartlara uymayan taşıtların belirli bir ücret karşılığında kullanımına izin verirken, bu uygulamanın ilk pilot projesi Eminönü’nde, ardından ise Kadıköy’de hayata geçirilecek.

Ayrıca, trafikte yaşanan ağır sıkışıklığı önlemek adına “tıkanıklık fiyatlandırması” uygulamasıyla özel otomobil kullanıcıları, belirli bölgelere girişte ek bir ücret ödeyecek. Bu sistemin ilk denemesi de Eminönü’nde yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanda gerçekleştirilecek. Bu projelerin hayata geçmesiyle “zirve saatte” toplam araç sayısında 2030 yılında yüzde 10,1, 2040 yılında ise yüzde 12,8’lik bir azalma öngörülüyor.

İlgili Makaleler

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x