Sağlık

Akupunktur ve Gebelik Ağrıları

Akupunktur, ince iğnelerin akupunktur noktaları olarak bilinen vücuttaki belirli noktalara sokulmasını içeren geleneksel Çin tıbbının bir şeklidir.

Gebelik sırasında tedavi alan annelerin bebeklerinde önemli bir yan etki gözlenmedi.

Açık erişimli BMJ Open dergisinde yayınlanan mevcut kanıtların birleştirilmiş bir veri analizi, akupunkturun hamile kadınların yaygın olarak yaşadığı bel ve pelvik ağrıyı önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor.

Çalışma ayrıca anneleri hamilelik sırasında akupunktur tedavisi gören yenidoğanlarda önemli bir yan etki gözlenmediğini de buldu. Ancak araştırmacılar, analizin erken doğum gibi sonuçları değerlendiren yalnızca birkaç çalışma içerdiğini belirtiyor.

Gebelik Ağrıları Nasıl Geçer

Araştırmacılar, akupunkturun çeşitli farklı ağrı türleri için potansiyel bir terapi olarak ortaya çıktığını çünkü ilaç ihtiyacını içermediğini ve güvenli kabul edildiğini söylüyor.

Ağrıyı tam olarak nasıl hafifletebileceği net değil, ancak vücudun doğuştan gelen ‘mutlu’ kimyasallarının – endorfinlerin – artı yerel deri ve kaslara kan akışındaki artışları içerdiği düşünülüyor.

Ancak kadınların hamilelikleri sırasında %90’a varan oranlarda yaşadıkları zayıflatıcı bel ve/veya pelvik ağrıyı hafifletip hafifletemeyeceği hararetli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Kanıt tabanına ek olarak, araştırmacılar, tek başına veya diğer terapilerle kombine edildiğinde akupunktur verilen hamile kadınlara sağlanan ağrı kesiciyi, diğer/hayır/sahte tedavilerle ve ayrıca potansiyel etkiyle karşılaştıran ilgili klinik deneyler için araştırma veritabanlarını taradılar. yeni doğan bebeklerinde.

Nihai analiz, 1040 kadını içeren 10 randomize kontrollü çalışmayı içermiştir. Her çalışma 2000 ve 2020 yılları arasında yayınlandı ve İsveç, İngiltere, ABD, İspanya ve Brezilya’da çeşitli şekillerde gerçekleştirildi.

Anne adaylarının hepsi sağlıklıydı, gebeliklerinin ortalama 17 ila 30. haftasındaydılar ve bel ve/veya pelvik ağrıları vardı. Akupunktur eğitimli akupunktur uzmanları, fizyoterapistler veya ebeler tarafından uygulandı. Vücut akupunkturunu tanımlayan yedi deneme; üç tanımlı kulak (kulak memesi) akupunkturu.

Gebelik Ağrısına Doğal Çözüm

Tüm çalışmalar tedavi için akupunktur noktalarını, iğne tutma süresini ve dozunu bildirdi. 7’sinde, genellikle gebelikte kontrendike olarak kabul edilen noktalar – ‘yasak noktalar’ – kullanıldı. 9 çalışma için deneme sonuçlarının birleştirilmiş veri analizi, akupunkturun hamilelik sırasında ağrıyı önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Akupunkturun fiziksel işlevi eski haline getirme potansiyeli hakkında rapor veren bu çalışmalardan (4), sonuçlar bunun önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi.

Yaşam kalitesi 5 çalışmada kaydedildi. Bunların sonuçları bir araya getirildiğinde, bulgular akupunkturun bunu da önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi. 4 çalışmanın birleştirilmiş veri analizi, akupunkturun diğer müdahaleler veya hiç müdahale yapılmaması ile karşılaştırıldığında genel etkilerde önemli bir fark olduğunu göstermiştir. Ancak ağrı kesici ilaçlarla ilgili rapor veren 2 çalışmanın birleştirilmiş veri analizi, akupunktur verilenlerle hiç verilmeyenler arasında alım açısından hiçbir fark göstermedi.

Düzeltilmiş birleştirilmiş veri analizi ayrıca akupunkturun güvenli olduğunu ve bunu bildiren 4 çalışma için, akupunkturun diğer müdahale(ler) ile karşılaştırıldığında yenidoğanların sağlık (Apgar) puanlarında anlamlı bir fark olmadığını veya hiç olmadığını öne sürdü.

Gebelik yaşı hakkında yalnızca bir çalışma rapor edildi ve bu çalışma birleştirilmiş veri analizine dahil edilmedi. 2 çalışmada preterm kasılmalar bildirildi, ancak bu bebekler doğumda sağlıklıydı.

Yedi çalışma, anne adayları için iğne yerinde ağrı, ağrı ve kanama ve uyuşukluk gibi diğer beklenen küçük yan etkileri kaydetti. Bununla birlikte, katılımcılar akupunkturu olumlu değerlendirdi ve çoğu, gerekirse tekrar etmeye istekliydi.

Bununla birlikte, araştırmacılar bulguları hakkında bir uyarı notu veriyor: dahil edilen çalışmaların sayısı nispeten azdı ve kaliteleri değişkendi. Dahası, tasarım, metodoloji, sonuçlar ve katılımcı özellikleri önemli ölçüde farklıydı. Ve 2 çalışmada, karşılaştırma grubu arasında okulu bırakma oranı %20’yi aştı.

Yine de, anne ve bebek için potansiyel yan etkileri nedeniyle ilaçlardan kaçınmanın tercih edildiği bir zamanda, akupunkturun ağrıyı hafifletme potansiyeli nedeniyle daha yakından ilgilenilmesi gerektiği sonucuna varıyorlar.

“Akupunktur, hamilelik sırasında [bel/pelvik ağrı] olan kadınlarda ağrıyı, fonksiyonel durumu ve yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirdi. Ek olarak, akupunkturun yeni doğanlar üzerinde gözlemlenebilir ciddi olumsuz etkileri olmadı” diye yazıyorlar.

“Bu sonuçları daha da doğrulamak için daha büyük ölçekli ve iyi tasarlanmış [rastgele kontrollü deneylere] hala ihtiyaç var” diye ekliyorlar.

Kaynak :https://bmjopen.bmj.com/content/12/12/e056878

Makalemizde bulunan bilgiler internet aracılığı ile derlenmiştir ve doğruluğu kesin değildir. En doğru bilgi için eczane ve doktorunuza danışın. Yazımız asla bir tedavi önerisi değildir.

İlgili Makaleler

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x