Teknoloji

Elektrikli Volvo EX30 Tanıtıldı

Volvo’nun tamamen elektrikli yeni modeli EX30, daha geniş Volvo SUV serisinden esinlenmiş kompakt bir SUV olarak sunuldu. Bu yeni ekleme ile markanın tam elektrikli araç modelleri sayısı dört oldu. Tam elektrikli araçlara olan talebin sürekli büyüdüğü otomotiv sektöründe, Volvo’nun bu hızla genişleyen pazarda, EX30 modeliyle gittikçe artan talebi karşılayabileceği düşünülüyor.

Volvo EX30, Volvo’nun tüm tasarım ilkelerini taşıyor. Geniş aks aralığı, büyük boyutlu tekerlekler ve dengeli çıkıntıları ile araca denge ve estetik bir görünüm sağlıyor. Kendinden emin görünen bir ön yüzü, kapalı ızgarası ve Thor’un Çekici olarak bilinen farları, bu aracın tamamen elektrikli bir model olduğunu belirgin bir şekilde ifade ediyor. Şık bir ‘Bulut Mavisi’ renk seçeneğinden, İsveç’in batı sahilindeki kayalar üzerinde yetişen likenlerden esinlenilen parlak ve dikkat çeken ‘Yosma Sarısı’na kadar beş enerjik dış renk seçeneği, araca karakter ve kişilik katıyor.

Elektrikli Volvo EX30 Tanıtıldı
Elektrikli Volvo EX30 Tanıtıldı

EX30, alıcılara, kullanıcıların ihtiyaçlarına en uygun olanı seçmelerine olanak sağlayan üç farklı motor seçeneği ve iki ayrı pil çeşidi sunuyor. Şehir içinde sıklıkla kullanım ve kısa mesafeler için, daha az kaynakla üretilen ve dolayısıyla daha uygun fiyatlı olan LFP pil ile donatılmış tek motorlu bir seçenek ideal olabilir. Bu Lityum Demir Fosfat kimyasını kullanarak standart menzili sunan model, uzun mesafe sürüşüne çok fazla ihtiyaç duymayanlar için cazip bir alternatif olabilir.

Eğer maksimum menzil sizin için önemliyse, NMC geniş menzilli pil içeren ve lityum, nikel, manganez ve kobaltı birleştiren Tek Motorlu Geniş Menzil seçeneği EX30’da mevcut. Bu seçenek, LFP varyantından daha etkin bir enerji sağlar ve iki şarjlama arasında 480 km’ye kadar menzil sunabilir.

“Volvo EX90 Tanıtıldı: Volvo’nun Bugüne Kadar Sunduğu En Güvenilir Otomobil!”

Performans meraklıları için ise, ikinci bir e-motorla desteklenmiş NMC pili olan Twin Motor Performans modeli tercih edilebilir. Bu EX30 modeli, dört tekerden çekişli versiyonuyla, 315kW (428hp) güç verirken, 0’dan 100 km/s’ye sadece 3,6 saniyede ulaşıyor. Bu hızlı hızlanma yeteneğiyle, Volvo EX30’un bu modeli, markanın şimdiye dek sunduğu en hızlı hızlanmayı vaat ediyor.


Geniş menzilli Twin Motor seçeneği 153kW’a kadar şarj kabiliyetine sahipken, standart menzilli model 134kW’a kadar şarj kabul ediyor. Bu durum, EX30’un bataryasının, yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar yaklaşık 25 dakikadan biraz daha fazla bir sürede şarj olabileceği anlamına geliyor. Otomobilin merkezi ekranı ve uygulaması, kullanıcılara amper ayarlarını, en yüksek şarj düzeyini ve şarjın başlama zamanını özelleştirebilme imkanı sağlıyor.

EX30’un şasisi, kompakt boyutlarının sürüş deneyimini en iyi hale getirecek şekilde optimize edilmiştir. Düşük ve dengeli ağırlık dağılımı ile birleşen alt merkez ağırlığı, şehir içinde veya dışında sürüşün kolaylık ve çeviklik sunmasını sağlıyor.

Volvo EX30, bugüne kadar üretilen tüm Volvo otomobiller arasında en az karbon ayak izi oluşturacak biçimde tasarlandı.

EX30, özellikle yoğun trafikte, “Güvenli Alan Teknolojisi” ile sürücülerin ve yayaların güvenliğini öncelikli hale getiriyor. Bu yeni güvenlik özelliği, bir bisikletçi ya da yayanın yanından geçerken, kapıyı açmaya çalışan sürücüyü ya da yolcuları görsel veya işitsel bir şekilde uyarıyor. Bu “Kapı Açılma” uyarısı özelliği, “Kapı Çarpması” olarak adlandırılan kazaları engellemeye yardımcı olmak üzere standart olarak EX30 modelinde yer alıyor.

Volvo EX30, yeni nesil Park Pilot Assist teknolojisiyle donatılan ilk araç olma özelliğini taşıyor ve bu özellik paralel, kavisli, dikey ve çapraz şeklindeki her tür park alanına ve sıkışık alanlara kolaylıkla park etme imkanı sunuyor. Yeni nesil Park Pilot Assist, çevredeki uygun park yerlerini tanımlar ve yeni 3D kullanıcı arayüzünden alınan komutlarla, gaz, fren ve direksiyonu kontrol ederek park işlemini gerçekleştirir. Sürücünün park etme sürecini yönettiği esnada, ekran araç çevresindeki diğer otomobiller, duvarlar ve direkler gibi nesnelere olan uzaklığı gösterir.

EX30, her biri kendi özgün stilini sunan dört farklı iç mekan teması sunuyor. Ayrıca iç mekanda, çok sayıda pratik depolama ve saklama çözümleri bulunuyor.

EX30’un 12.3 inçlik tablet benzeri infotainment ekranı, sürücü verilerini ve yaygın olarak kullanılan uygulamaları aynı anda görüntüleyecek şekilde tasarlanmıştır. Daha az karmaşık, kişiye özel sürücü kontrolleri ve ekranlar ile EX30, daha sezgisel bir sürüş deneyimi sunar. Ayrıca, otomobili diğer kişilerle kolayca paylaşma olanağı sağlayan, kullanıcı dostu bir dijital anahtar içerir. Bu gelişmiş teknoloji, UWB ve CCC endüstri standartlarını temel alarak birçok telefon markası ve modeli ile uyum sağlar.

EX30’da, bir İskandinav ormanında güneş ışığının sıcak düşüşü, bir İsveç batı kıyısındaki gün batımı, ünlü kuzey ışıkları, yazın altın gökyüzü ya da bir şehir gün batımının ışıltılı havası gibi beş farklı iç aydınlatma teması bulunur. Her aydınlatma teması, seçilen renklerle birlikte bir ortam ses düzenlemesi ile eşleştirilebilir.

2024 yılından itibaren, EX30’un yanında bir Cross Country versiyonu da piyasaya sürülecek. Bu küçük elektrikli SUV’nin özel versiyonu için siparişler ve üretim önümüzdeki yıl başlaması planlanıyor.

Volvo EX30 Cross Country, macera arayanlara yönelik olarak, Volvo’nun tanınmış Cross Country model serisinin izinden gidecek. EX30 Cross Country, daha yüksek zemin mesafesi, 19 inç siyah alaşımlı jantlar, 18 inç tekerlekler ve özel lastikler gibi çeşitli seçenekler sunacak. Ön, yan ve arka koruma plakaları, özel siyah panellerle donatılmış ön tampon ve bagaj kapağı, zarif Cross Country logosu ve küçük, karoseriye monte edilmiş İsveç bayrağı ile EX30 Cross Country öne çıkacak.

İlgili Makaleler

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x