Sağlık

Kemik Ağrısı Neden Olur?

Kemik ağrısı, bir veya daha fazla kemikte meydana gelen aşırı hassasiyet, sızlama, ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu ağrı, hareket etmeseniz de var olabilir ve kas ve eklem ağrısından farklıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, “kemiklerim ağrıyor” şikayeti ile başvuran birçok hasta vardır. Ancak kemik ağrısının nedenleri nelerdir?

Eklem ağrısı, kilo problemlerinden, spor aktivitelerinden, kazalardan, iltihaplanmalardan ve hatta psikolojik nedenlerden kaynaklanabilecektir. Kemik ağrıları ise kemik erimesi (osteoporoz), ufak kırıklara, osteoid osteoma, enkondroma gibi tümörlerin oluşumlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, eklem ve kemik ağrılarının nedenleri çeşitli faktörlerle ilişkili olabilir ve tanı için birçok test ve muayene yapılması gerekebilir.

Travma ve Yaralanmalar

Travma, kemik ağrısının en yaygın sebeplerinden birisidir. Örneğin trafik kazaları, düşmeler ve şiddet olayları, travmanın önemli örneklerinden biridir. Bu travmalar sonucunda, kemik kırılmaları oluşabilir veya kırık olmasa bile kemikler zarar görebilir. Bu durumda, şişlik, morarma, kemikte şekil bozukluğu, anormal hareket, çıtırtı veya başka anormal sesler gibi ek belirtiler de mevcut olabilir.

Vitamin, Mineral Eksiklikleri

Kemiklerin sağlıklı kalması için, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Özellikle kalsiyum ve D vitamini, kemik sağlığı için önemlidir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği, kemik erimesine (osteoporoza) yol açabilmektedir. Osteoporoza ek olarak boy kısalığı, sırt kamburluğunun artması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Aynı şekilde D vitamini eksikliği kas ağrısına, kramp, yorgunluk, halsizlik, kuvvetsizlik, uyku sorunları gibi ek şikayetlere neden olabilir.

Kemik Kanseri, Nedir ? Belirtiler

Kemik kanseri, kemiğin kendisinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Ancak, çoğu kemik kanserinin kaynağı kemiğin kendisinden değil, başka bir yerdeki bir tümörün kemiğe yayılmasıdır (metastaz). Kanser, kemiklerin normal yapısını bozarak kemik ağrısına neden olur. Ayrıca, kemik dokusunun azalmasına neden olan kanserlerde, beklenmedik şekilde kırıklar oluşabilir. Kanser, kemikte büyüme sonucunda cilt altında şişlik olarak hissedilebilir. Kitlenin sinir liflerini zedelemesine bağlı olarak, uyuşma, karıncalanma gibi hisler de ortaya çıkabilir.

Kanser Metastazı

Kanserin vücudun bir yerinde ortaya çıkması sonucunda başka bir bölgede yayılmasına metastaz denir. Meme, akciğer, tiroid, böbrek ve prostat kanseri gibi kanserler kemiğe yayılabilir. Bu durumda, kemik ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Ayrıca, esas kanserin ve metastazın yerine göre baş ağrısı, göğüs ağrısı, nöbetler, baş dönmesi, sarılık, nefes darlığı, karında su toplanması gibi çok farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Eklem ağrısı, kilo problemlerinden, spor aktivitelerinden, kazalardan, iltihaplanmalardan ve hatta psikolojik nedenlerden kaynaklanabilecektir. Kemik ağrıları ise kemik erimesi (osteoporoz), ufak kırıklara, osteoid osteoma, enkondroma gibi tümörlerin oluşumlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, eklem ve kemik ağrılarının nedenleri çeşitli faktörlerle ilişkili olabilir ve tanı için birçok test ve muayene yapılması gerekebilir.

Kemik Kan Akımının Bozulması

Kan dolaşımının kemiğe olan akımı herhangi bir sebep nedeniyle engellendiğinde, kemik dokusu ölmeye başlar. Orak hücreli anemi hastalığında, şekli bozulmuş olan kan hücreleri kemiklerdeki kılcal damarları tıkayabilir. Aynı zamanda, kortizonlu ilaç kullananlar için avasküler nekroz adı verilen durum, özellikle kalça ekleminde ağrıya neden olabilir. Hastalık ilerledikçe, eklem yapısı bozulur ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon

Kemik dokusunda oluşan bir enfeksiyon, osteomyelit olarak bilinir. Bu durumda, kemik ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık ve enfekte edilmiş alandaki ısı artışı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Lösemi

Leukemia, kemik iliğini etkileyen bir kanser türüdür. Kemik iliği, vücudumuzda kan hücrelerinin oluştuğu yerdir. Leukemia hastaları sıklıkla kemik ağrısı şikayeti ile karşılaşırlar. Ayrıca ciltte solukluk, yorgunluk, nefes darlığı, gece terlemesi ve açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler de leukemia ile ilişkilidir.

Hamilelik Döneminde Kemik Ağrısı

Hamilelik sırasında, leğen kemiklerinin ön tarafındaki eklem yerinde ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, kasıkta, kalçada tutukluk ve ağrı gibi belirtileri de beraberinde getirebilir. Genelde bu ağrılar doğum sonrasında düzelir. Ancak tedavide manuel terapi, su içi egzersizler, fizik tedavi ve kalça ve pelvik taban kaslarını güçlendirme egzersizleri etkili olabilir.

Kemik Ağrısı Tanı ve Tedavisi

Kemik ağrısının tanısı yapmak için doktor öncelikle ayrıntılı bir tıbbi öykü alır. Bu öyküde, ağrının nerede hissedildiği, ne zamandır var olduğu, zaman içinde şiddetinin nasıl değiştiği, ağrıya eşlik eden diğer şikayetler gibi konular sorgulanır.

Doktor ayrıca fizik muayene yapar ve sorunun gerçekten kemik ağrısı mı, kas veya eklem ağrısı mı olduğunu inceler. Kan tetkiklerinde, vitamin düzeyleri, tam kan sayımı, hormon düzeyleri, kanser belirteçleri, enfeksiyon parametreleri gibi özelliklere bakılabilir. Ayrıca röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Kemik erimesi ise DXA denilen kemik yoğunluğu ölçümü ile tanınabilir. İdrar tahlilinde multiple myelom gibi kemik iliğini tutan hastalıkların işaretleri de görülebilir. Tanı doğru bir şekilde konulduğunda, nedenine yönelik tedavi başlar.

Makalemizde bulunan bilgiler internet aracılığı ile derlenmiştir ve doğruluğu kesin değildir. En doğru bilgi için eczane ve doktorunuza danışın. Yazımız asla bir tedavi önerisi değildir.

İlgili Makaleler

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x